Nem ma kezdtük!

Alakul a Sportklub jövő évi kerete

2016 május 5.
Alighogy véget ért a 2015/2016-os jégkorong idény a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatánál nem álltak le a munkával. Míg a játékosok a megérdemelt pihenőjüket töltik, addig a menedzsment kőkeményen dolgozott azon, hogy a keretet egyben tartsa és felfrissítse. Ez többé-kevésbé sikerült is. Jelen pillanatban 19 hazai játékos rendelkezik aláírt szerződéssel, akikhez hamarosan csatlakozik egy új edző, akivel előrehaladott tárgyalásban van a vezetőség. A légiós keret is kicserélődhet. Minderről Póra Róbert a Sportklub menedzsere beszélt, aki röviden értékelte a múlt idényt, de szót ejtett az előtte álló feladatokról is.
– Hogyan értékeli az elmúlt szezont? Volt-e több benne, mint amennyi lett? Melyek voltak a legfontosabb tapasztalatai, akár pozitív, akár negatív értelemben.

– Olyasmire vállalkoztam, amiben hittem, hogy meg lehet csinálni. Szinte sikerült is. Attól kezdve, hogy együtt egy páran elkezdtünk dolgozni, több volt benne, mint amennyi lett. A jégkorong és a helyi csapat iránti szeretetből a maximumot adtuk, más téren meg rengeteg a munka és a javítanivaló. Én is elkövettem a saját hibáimat, tanultam belőle és igyekszem javítani ezeken. Folyamatos leckék ezek nekem. Legemlékezetesebb az utolsó MOL Ligás kiszállásunk előtt történt, amikor, az egyébként sok pozitív dolgot megvalósító edzőnkkel leültem megbeszélni a teendőket. Elmondtam neki, hogy nagyon fáradtak vagyunk, taktikázni kellene. Kértem, hogy vigyünk a kiszállásra mindenkit, aki játszhat, pihentessük a Miskolc elleni mérkőzésen, aki nagyon fontos láncszeme a csapatnak és védekezzünk, foggal-körömmel, úgy is a legnehezebb ellenfél és nem lesz szégyen az esetleges vereség. Másnap a Fradival nyerni kell, ott dől el minden. A Dunaújvárost megverjük valahogy, ha nem másért, azért mert, motiválatlanok. Emberként mondtam neki, nem szakemberként. Ezért is hallgattam el, amikor azt mondta, hogy nem jó ötlet. »Gyors hokit játszunk, holnap meg gyorsabban fogjuk tenni, lekorcsolyázzunk, megverünk mindenkit...« – mondta.  Megkérdeztem vállalja-e a felelőséget ezért. Igent mondott, ráhagytam. Hibáztam! Nem a kezdeti 14 vereségről beszélek, arról tudtam. A kezünkben volt a MOL Liga rájátszása és a román bajnoki cím is. Utóbbinál is sokat hibáztunk. Ezen hibákból kell építkeznünk.
A legpozitívabb élményem és egyben egy sikertörténet a Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületének újraélesztése és e kis csapat általi eredmények voltak. Visszajött a közönség, a liga legnagyobb nézőszámát produkáltuk. Sikerült pozitív szurkolásra ösztönözni őket, bárhogy is alakult. Ilyen csak nekünk van! Hálás vagyok érte. Továbbá pozitív tapasztalatként éltem meg a kollegáim hozzáállását is.

– Az elmúlt szezon végén több hazai játékosnak lejárt a szerződése. Hogyan néz ki a keret? Lesznek-e távozók, illetve érkezők legalábbis, ami a hazai játékosokat illeti?

– Kudarcként élem meg a távozókat, sikerként az érkezőket. A versenytársaink a helyi fizetések 2-3 szorosát lobogtatják játékosainknak. Amíg ezt nem szabályozzák, nem tehetünk sokat. Anyagi jellegű versenybe nem szállhatunk velük. Lokálpatriotizmusból és a Sportklub iránti szeretetből jönnek, vagy maradnak a játékosaink. Tehát ebből építkezem, ezt próbálom meg vonzóbbá tenni. Mi nem ígérhetjük meg egy helyi gyártmányú új autó árát a bajnoki győzelemért. Szinte mindenkinek le volt járva a szerződése a szezon végén, nem voltam könnyű helyzetben. Három mezőnyjátékosnak és három kapusnak volt élő szerződése. A szezon végétől ez a szám tizenkilencre nőtt, miután már 11 csatárnak, 5 hátvédnek és 3 kapusnak van szerződése. Ebből három fiatal sportoló, akiket az utánpótlásból igyekszünk beépíteni a csapatba. Sajnos viszont, hogy két távozónk van Bors Huba, illetve Mihály Ede személyében. Előbbi Brassóba, míg utóbbi Galacra igazolt. Mindkét játékos távozása mögött anyagi jellegű problémák húzódtak meg. A folyamatos építkezés ennek ellenére tovább folyik, az utánpótlás irányából is. A tavalyi keretből még két játékossal tárgyalunk, de máshol játszó hazai sportolók is képbe kerültek.

– Tervben van-e külföldi edző, illetve játékos igazolása?

– Az eddigi főedzőnknek megköszöntük az eddigi munkáját, fontos láncszeme volt a tavalyi szezonnak. Új edzőt szeretnénk, lehetőleg nem egy évre, olyant, aki figyeli az utánpótlást is, és a fő célkitűzések között elfogadja azt, hogy a helyi játékosok játékszínvonalát szeretnénk emelni, olyant, aki ebben mentorként részt vesz.
Több ajánlatból meg is van már az új edzőnk, ha meg tudunk egyezni. Remélhetőleg már a nyári felkészülést is programokkal fogja segíteni. Folyamatosan dolgozom új légiós játékosok hozatalán, akikből már van kettő, de konkrét részletekkel később szeretnék jelentkezni. Előbb egy belső kiértékelést szeretnénk tartani, a támogatóinkkal együtt, akiknek ezúttal is szeretnénk megköszönni a segítségüket.

– Valamilyen szinten körvonalazódott-e a nyári felkészülés programja?

– Három szakaszos nyári felkészülést terveztünk. Május 23.-án már elkezdünk dolgozni. Addig az elmúlt szezon levezetése folyik, a játékosok szervezetének helyreállítása a nehéz szezon után, zsögödfürdői kezelésekkel.
Az első szakasz egy felméréssel fog kezdődni. Hiányosságok és egyéb kritériumok szerint csoportokat alakítunk ki, majd megkezdjük az alapozást. A második szakaszban mar közösen készül a csapat. Edzőtábor van programban, kőkemény munkával. Egy-két légiós már lehet, hogy itt bekapcsolódik a munkába. A harmadik szakaszban a jeges felkészülés dominál. Ekkor lesz a próbaidős időszak a külföldi játékosoknak is. Barátságos mérkőzésekkel fejezzük majd be ezt a periódust.
Jobb eredményt több munkával és több alázattal szeretnénk elérni. Viszont nemcsak eredményekben, hanem mentálisan is szeretnénk fejlődni a soron következő idényben.