Nem ma kezdtük!

Csíkiak az elődöntőben

2015 március 5.
Csíkszeredai csapat nélkül, de másfél csapatnyi csíki jégkorongozóval a jégen kezdődnek el a hétvégén a hazai jégkorongbajnokság elődöntői. A legtöbb csíki hokist a Brassói Corona foglalkoztatja, de a Galaci Dunareánál és a Gyergyószentmiklósi Progym csapatában is több olyan jégkorongozó szerepel majd, akik a megyeszékhelyen kezdték el pályafutásukat és szerepeltek már csíkszeredai csapatban.
Habár csíkszeredai csapat nem jutott be a román bajnoki elődöntőbe, szép számmal lesznek csíki hokisok a jégen mindkét párharcban. Az egyik elődöntő-sorozatban például másfél csapatnyi csíkszeredai hokis szerepel majd.

Az egyik elődöntőt a Steaua és a Progym vívja. A fővárosi csapatban szereplő Ştefan Bogdan a HSC-től igazolt Bukarestbe, Antal Alfrédot pedig a gyergyószentmiklósi torna előtt igazolta le a katonacsapat. Székelyföldről származik a kapus Valentincsik Áron (kézdivásárhelyi), Timaru Ioan és fia, Robert (balánbányai), Catrinoi Adrian és Kostandi András (mindketten gyergyószentmiklósiak).

A gyergyószentmiklósi csapatban viszont nagy a csíki kontingens. A szezont már a Progymnál kezdte Tankó Attila és Sprencz István, a középszakasz hetedik tornája előtt igazolták át a HSC-től a gyergyóiak Ruczuj Gellértet, Farkas Tamást, Trancă Danielt, Molnár II. Zoltánt, Molnár Zsombort, Bors Hubát és Salló Alpárt.

A másik ágon a Dunarea és a Corona találkozik az elődöntőben. A Duna partiak a szezon megkezdése előtt igazolták át a HSC-től Flinta Botondot és Szőcs Szabolcsot – valamint Góga Attilát is, de ő gyergyószentmiklósi –, de Adorján József, Onodi Ottó, Bálint Attila és Lőrincz Levente is ott kezdte az idényt. Közülük Adorján két lejátszott meccs után távozott, a múlt heti forduló előtt viszont Papp Szabolcs, Nagy István, Mihály Ede és Bíró Tamás is aláírt a Dunareához. Gógán kívül Neagoş Bogdan és Csata Székely Levente is gyergyószentmiklósi.

A Corona csapatában 16 székelyföldi hokis szerepel, ebből 13 csíkszeredai – Petres Tivadar, Péter Róbert, Molnár Zsolt, Fodor Csanád, Virág Csanád, Bálint Zsolt, Antal Zsombor, Mihály Árpád, Fülöp Rajmond, János Imre, Béres Szilárd és Zsók Levente –, három gyergyószentmiklósi – Péter Zsolt, Nagy Csaba és Imecs Attila – és egy kézdivásárhelyi – Márton Hunor. A Corona 29-es keretében három brassói hokis szerepel.

A fentiek ismeretében tehát összesen harminckét csíkszeredai hokis, valamint tizennégy ukrán, egy finn, két cseh és ha légiós kapust szabad használni, akkor nyolc – hanem hét – szlovák játékos szerepel majd a román bajnoki elődöntőben.

A cikk a Hargita Népe napilap mai lapszámában jelent meg