Nem ma kezdtük!

Elkezdődtek a jeges tréningek

2015 augusztus 3.
Véget ért a száraz felkészülés a HSC Csíkszereda jégkorongcsapatának, amely hétfőtől kezdve már elkezdte a jeges tréningeket is. Lassan kialakulnak a sorok is. A hónap közepéig felváltva lesznek száraz, illetve jeges edzések, de a hónap második felétől intenzívebb lesz a jégedzés. Légiós próbajátékosokat is várnak.
Kéthetes hargitafürdői edzőtábor után a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat hétfőtől kezdve Csíkkarcfalván készül. Ezúttal már jégen. A csapat napi két edzésen vesz részt. Egy száraz és egy jeges tréning van tervben. Előbbieket Csíkszeredában végzik el a fiúk, míg utóbbira Csíkkarcfalván kerül sor. Újdonság a csapat körül, hogy a jeges felkészüléstől kezdve csatlakozott a kerethez Nagy Béla is, aki másodedzői tevékenységeket fog ellátni. A poszt, illetve a felelősség nem ismeretlen, hiszen a 2012/2013-as idényben a finn tréner Timo Lahtinen jobb keze volt.
A hargitafürdői edzőtáborról, illetve a fiúk előtt álló jeges edzések mikéntjéről Geréb István edzőt kérdeztük.
„Amire számítottunk megcsináltunk. Nehézkesen indult, de megszoktuk a körülményeket. Kialakítottuk magunknak azokat. Maximálisan elvégeztük a munkát. Lezárult a tiszta felkészülési program. Most következik a vegyes, amikor jégen és szárazon is készülünk. Ez így fog menni augusztus 20-ig. Innentől kezdve nagyrészt jégen leszünk, persze nem hanyagoljuk az edzőtermeket sem. Mindenki várja már a jégedzéseket, ami természetes, hiszen jégkorongozókról van szó. A hangsúly az első jeges edzéseken az akkomodáció lesz, illetve a korcsolya és a bot technika. A harmadik-negyedik tréningtől kezdjük összeállítani a csapattechnikát és taktikát, hiszen kevés időnk van már a bajnokság kezdetéig” – fogalmazott Geréb István

A légiósokról
A HSC Csíkszereda körül mindenkit a legjobban a légiósok kérdése foglalkoztatja. Szó volt arról, hogy a Karcfalván elkezdődő jeges edzésekkel várhatóak a légiósok érkezése is. Ezzel kapcsolatosan a jégkorongszakosztály vezetője Rajz Tamás beszélt.
„Ez egy tryout camp lesz. Az történt, hogy a világba kikürtöltük, hogy itt lehetőségi nyílik arra, hogy 20-25 éves játékosok kipróbálhatják magukat. Lehetőséget kaphatnak bizonyítani. Észak-amerikai – kanadai, amerikai –, illetve észak európai sportolók voltak elsősorban a szemünk előtt, de találtunk német, osztrák, francia és olasz játékosokat is. Ezt a folyamatot három lépcsőfokban kell elképzelni. Első lépés a karcfalvi nyitott edzőtábor, amikor be lehet csatlakozni a csapat felkészülésébe. Pár nap után, ahogy feltérképezzük adottságait vagy megtartsuk vagy sem. Az egyetlen probléma, hogy a csapatnak nincs akkor renoméja, mint múltja. Ezért a játékosok a biztosra akarnak jönni vagyis, hogy fizessük ki a repülőjegyüket, a szállásukat és az étkeztetésüket. Csak az utóbbiakat tudjuk biztosítani. Innentől kezdve várjuk, hogy ezek a meghívók mennyire értek célba. Vannak ígéretek, de még a mai napon senki nem érkezett. Második lépcsőfok az Székesfehérváron lesz. Itt a Fehérvár és a Fehérvár vonzásköréből próbálunk szemezgetni. Az utolsó lépcső pedig úgy történik, hogy az elkövetkezendő négy hétben az edzők látni fogják, hogy melyek a csapatban a hiányosságok. Látni fogják milyen típusú sportolókra lesz szükség. Ennek függvényében fogunk keresni játékosokat – amennyiben nem találunk sem Karcfalván, sem Székesfehérváron nekünk valót. Ekkortól célirányosan ügynökökön keresztül fogunk igazolni. Csak olyant, akire szükségünk van és nem olyant, aki épp beesik az ajtón” – fogalmazott Rajz.

Felkészülési meccsek
Egyelőre három felkészülési mérkőzést kötött le a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat az előszezonban. Az augusztus 24-30. Közötti időszakban Székesfehérváron edzőtáborozik az együttes. Ezen időszak alatt megmérkőznek a Fehérvár MOL Ligás csapatával. Konkrét dátumot viszont még nem szögeztek le. Az edzőtábor végével augusztus 31-én Pesterzsébeten, romániai idő szerint 20 órától, a Ferencvárossal mérkőznek meg, míg másnap a Debreceni HK-val a cívisvárosban. Utóbbi találkozó kezdési időpontja a napokban véglegesítődik.
Előzetesen egyeztetések zajlottak a MAC Budapesttel, illetve az Újpesti TE-vel is, ám végül nem született megállapodás a felek között.