You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Interjú

A kezem alatt addig kell dolgozzon a játékos, amíg az utolsó dudaszót meg nem hallja

Még tanulja a játékosok nevét, de kőkemény munkát vár el Magnus Sundquist, csapatunk nemrégiben kinevezett vezetőedzője. Beszélgetésünkben szó esett többek között a jégkorong terén szerzett tapasztalatairól, a székelyföldi jégkorongozókról és az előttünk álló szezon terveiről is.

Isten hozott Csíkszeredában! Hogy érzed magad nálunk?

Két hete vagyok itt és meglepően pozitív a benyomásom mindenről. Tetszik a város, szimpatikusak az emberek, a csapat körüli személyek pedig profik, mindenben a rendelkezésemre állnak. Most térképezem fel, hogy is működik itt nálatok az, hogy románok és magyarok együtt élnek.

Egyedül vagy a családoddal érkeztél?

Csak én jöttem. Három gyerekem van, érdekes, mindhármuk csak a palánkon kívülről szereti a jégkorongot. Floorballoznak és táncolnak. A tervek szerint szeptemberben majd meg fognak látogatni.

Térjünk át a szakmára. Csapattól függetlenül kérdezem, edzőként milyen filozófiát képviselsz?

Svédországban az elmúlt évtizedben nagy hangsúlyt fektettek a kreatív jégkorong stílusra. Ez azt jelenti, hogy mindig valami újszerűt kell tenned a koronggal, megoldást kell találj a szorult helyzetekre, ezt pedig egy rengeteg passzos játékstílus közepette kell véghez vinned. Mindez divatosnak, menőnek mondható. Én azt vallom: követheted ezt a svéd modellt, de ha nincs ehhez megfelelő játékosállományod, nem fog működni. Azzal a csapattal kell sikert elérned, ami a rendelkezésedre áll. Mindig igyekszem megtalálni a játékosok erősségeit és arra felépíteni a munkájukat. Ha a legtöbb potenciált ki tudod hozni belőlük, nem a túlélésről fog szólni egyetlen összecsapás sem. Behozhatod a legjobban működő játékrendszert, ha csapatként nem tudják azt végrehajtani, nem értél el semmit. Az alapszakaszban is inkább a rájátszásban szokásos kemény stílust szeretem, mintsem túlkombinálni a játékot, esetleg védekező stratégiát alkalmazni. Kevesebb védekező harmados adogatás, gyors ritmusváltás, az ellenfél kapujának nyomás alatt tartása, távoli lövések és a legfontosabb az óvatos korongtartás annak elvesztése nélkül – így néz ki az edzői felfogásom.

Milyen az első benyomásod a játékosokról, a tudásukról?

Svédországi barátaim és edzőkollégák is ugyanezt kérdezték a napokban és hogy nálunk otthon hogyan állnák meg a helyüket. Bevallom, igazán meglepett, mire is képesek a srácok. Nem tudtam még megjegyezni mindenkinek a nevét, de megkockáztatom, többen közülük a svéd második vonalban is helyt állnának. Sok a fiatal, de meglepődésemre mindenki felnőtt színvonalat képvisel. És ez kell is, mert a liga átlagéletkora is bőven a felnőtt kategóriába tartozik.

Néhány napja kezdődtek el a jeges edzések. Mivel kezdtetek, illetve miről fog szólni a felkészülési időszak?

Jelenleg az önbizalmukat eddzük. Hinniük kell abban, hogy amit az edző mond, azt ők képesek végrehajtani. Ez az edzők talán legnagyobb kihívása. Nem minden svédországi csapatnak áll rendelkezésére olyan központ, mint a karcfalvi. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia Orvosi és Metodikai Központja egészen egyedülálló, örülök, hogy ott készülhetünk. Nincsenek még speciális sorok vagy összeállítások, most csak a jégkorongos szívet hagyjuk, hogy dolgozzon. Kemény munkát várok el kivétel nélkül mindenkitől. Az állóképességre koncentrálunk, fokozatosan emeljük a terhelési szintet, később pedig a speciális játékhelyzeteket kezdjük el gyakorolni. Egy biztos: a kezem alatt addig kell dolgozzon a játékos, amíg az utolsó dudaszót meg nem hallja.

Mi a véleményed a keretről, szükségét érzed-e további erősítéseknek?

Fontos számomra, hogy milyen karakterű játékosokkal fogok együtt dolgozni. A vezetőség már az érkezésem előtt elkezdte a keret megerősítését kiváló jégkorongozókkal. Úgy gondolom, meg kell találnunk a vezéregyéniséget a csapatban, aki a nehéz pillanatokban is képes felébreszteni a csapatot. Lesznek sérültjeink, lesznek eltiltásaink, lesznek, akiknek döcögős szezonjuk lesz. Ezekkel már most számolok, emiatt a hátvédsort szeretném még erősíteni.

Mennyire lesz hosszú a kispad?

Nem szeretnék túlságosan mély keretet kialakítani, mert egészségtelen a mérkőzéshiány és teljes önbizalomvesztéssel jár. A lehetőséget mindenki meg fogja kapni, az már rajta áll, hogy tud-e élni vele. Lehetnek és lesznek is felejthető teljesítmények, de nálam nem ezért fog valaki többet padozni. Ha nem megy a játék, akkor is lehet lövéseket blokkolni, korongot szerezni, visszakorcsolyázni. De ha nem látom a játékos küzdeni akarását, nem tartja magát a megbeszéltekhez, elveszíti a fejét és a csapat hátrányba kerül miatta, az már biztos padozás nálam. Mindenki a saját színvonalát kell képviselje. Minőségi csapatszellemet akarok látni és nem kiegészítő embereket, akik meccsek hiányában kénytelenek jégre lépni.

Mennyit hallottál az ellenfeleinkről, a játékoskeretükről?

Még kevés ideje tartózkodom itt, jelenleg csakis magunkkal foglalkozom. Ellenben edzőként fél szemmel jó, ha az ellenfeleket is figyeled, de van egy határ. Az edzők néha hajlamosak túlelemezni az ellenfelet, amely veszélyesen üthet vissza a saját csapatodra egy váratlan húzás esetén. Svédországban videóelemzők dolgoznak már a legtöbb csapatnál. Nem titok, használni is fogjuk a videóelemzést elsősorban tanulásra és a hibák kiküszöbölésére. A mérkőzések előtt lesznek ilyen elemzéseink.

ikeres felkészülést kívánunk, mester!